De trein, fiets, bus, tram, deelauto ... de perfecte match? Als het van Groen afhangt wel.
Zonder gedoe met de fiets op de trein, na je busrit de laatste kilometers met een deelauto afleggen, voldoende deelfietsen aan het station, één ticket voor je hele route, gezwind overstappen van het ene vervoersmiddel op het andere: het is de toekomst van onze mobiliteit.
'Mobiliteit is een basisrecht. Wie zich niet vlot kan verplaatsen, kan niet volwaardig deelnemen aan de samenleving. Met Groen willen we het mensen makkelijk maken om zich op een duurzame manier te kunnen verplaatsen en dan is het makkelijk kunnen combineren van vervoersmodi een vereiste,' vinden Groen-parlementsleden Kim Buyst en Stijn Bex.
Mobiliteit is een vrijheid.
Daarom zetten Ecolo en Groen hard in op een aantrekkelijk openbaar vervoer dat je makkelijk kan combineren met andere vormen van deelmobiliteit. Denk maar aan carpoolen, deelauto's, -fietsen en -steps. Het gebruik daarvan kende de voorbije jaren een grote opmars.
Daarom zorgt minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) ervoor dat binnenkort elke nieuwe trein minstens 8 fietsplaatsen zal hebben, investeren we in meer en latere treinen komen, ontplooien we een federaal fietsplan, breiden we het aanbod nachttreinen fors uit, etc.
Groen wil dat de duurzaamste mobiliteitskeuzes ook de meest logische worden.
Georges Gilkinet, federaal minister van Mobiliteit: 'Met de federale regering hebben we de ambitie om van de trein de ruggengraat van onze mobiliteit maken.
In één jaar tijd is meer dan 1,5 miljard euro extra steun naar de spoorwegen gegaan, voor een efficiëntere en beter toegankelijkere treinen. We zetten in op meer treinen, vroegere en latere treinen en vlottere overstappen naar bus, tram, metro, deelfietsen of andere duurzame alternatieven zoals de fiets. Zo willen we nog meer reizigers en bedrijven overtuigen om de trein te kiezen.'
Samen met meer dan 50 lokale Groen-groepen deelt Groen Olen maandag Valentreinkaartjes uit in treinstations en aan bus- en tramhaltes om zo honderdduizenden pendelaars te bedanken.
"Met deze positieve actie zetten we de troeven van het openbaar vervoer graag in de verf. Al deze trouwe pendelaars verdienen een route waarbij ze comfortabel en makkelijk van de ene op het andere vervoermiddel kunnen overstappen.
Als ook anderen zien hoe handig dat kan gaan, worden openbaar vervoer en deelmobiliteit aantrekkelijker voor veel meer mensen", vindt Elke Tweepenninckx, schepen gemeente Olen.